Stále v době koronavirové: redukujeme, ale o to ví­c jedeme!

25.09.2020

     Koncem května jsem zde podávala první „kovidový raport“ o stavu našich projektů, který obsahoval pár otazníků. Dnes je čas na další info, k aktuální situaci.  A bohužel, opět „koronavirové“! Neboť pandemie zesílila, takže procházíme její druhou vlnou. Jistě se shodneme na tom, že tato, pro podnikání dlouhodobě nepříznivá situace, vyžaduje rozhodnost a zodpovědný, racionální přístup. DEGIRANS SE má už jasno: redukuje počet svých projektů o polovinu a v nejbližší budoucnosti se soustředí jen na dva, jednoznačně úspěšné!

     Ti, kteří čtou pravidelně mé blogy vědí, že bezvýhradně nejúspěšnějšími jsou z našeho portfolia čtyř projektů především MY TREES a pak také PLAY SAFE.  A jistě zachytili i zprávy o tom, že končíme s projektem SPACE SPY a už nějakou dobu zvažujeme další osud IN-SPIRA.

 

IN-SPIRO - oblíbené a užitečné, ale musí skončit  

     Naše pražské coworkingové centrum IN-SPIRO mám osobně moc ráda a jsem stále hluboce přesvědčená o jeho užitečnosti. Vždyť coworkingy obecně by ve vyspělých společnostech přeci nemusely být nutně zdrojem byznysu! V mé představě by mohly být i plně či polodotované, aby opravdu sloužily a pomáhaly začínajícím podnikatelům a startupům. Ale bohužel, jak všichni víme, naše současné možnosti a realita jsou takové ideální představě hodně vzdálené!

      IN-SPIRO je popravdě od začátku náš ekonomicky nejslabší projekt, a to přesto, že se i jemu až do koronakrize dařilo zvyšovat tržby. Nicméně je trvale ve ztrátě, a to zhruba milion korun ročně. Však už se také víc než rok rozhodujeme, co s ním dál! Diskuse o tom, zda si tento projekt ponechat, nebo ho ukončit, se vedla v dozorčí radě naší společnosti už vloni.

     Takže vás nebudu dál napínat – nově rada doporučila jeho uzavření k 31. 12. 2020, a to právě z důvodu hospodářských výsledků!

     V dnešní době pandemické a ekonomické krize, kdy každým dnem může nastat další plošná „zavíračka,“ tedy nařízení vlády o omezení provozu kvůli šíření koronaviru, nemůžeme dále riskovat další ztráty. Navíc, IN-SPIRO by se muselo v dohledné době přestěhovat, protože budova, kde sídlí, je určena k demolici. Pokud bychom si tento projekt ponechali a přenesli ho, až nás k tomu okolnosti donutí, na jinou adresu, vyžádalo by si to značnou investici finanční i energetickou. A přitom dobře víme, že u tohoto druhu projektu objektivně nelze očekávat žádnou velkou ziskovost ani v dobách, kdy je ekonomika na tom dobře.

     Ano, ještě před čtvrt rokem jsme si „dělali jisté naděje“ na udržení IN-SPIRA, když přišla nabídka na snížení nájmu či návrh ke spojení se s jiným centrem podobného charakteru, ale ani to, po důkladném zvážení, jeho situaci nemohlo zachránit. IN-SPIRO tedy na konci letošního roku definitivně zavřeme!

 

SPACE SPY - ukončeno, ale nevypořádáno

     O SPACE SPY jsem už informovala, že jsme z naší strany splnili (podle smlouvy) vše, co jsme splnit měli a že z našeho pohledu tedy nastává čas spolupráci ukončit a přátelsky se rozejít, protože tato, stále se vyvíjející aplikace, už nějakou dobu nezapadá do portfolia našich projektů. Což respektujeme: vždyť každý dlouhodobější projekt má svůj vlastní vývoj, na který má plné právo.

      Od smlouvy jsme proto skutečně odstoupili, dne 9. 4. 2020 a následně jsme se snažili o dohodu vypořádání, což se nepodařilo. Připomínám, že DEGIRANS SE se s appkou SPACE SPY spojila jako investor. Jako investoři jsme nyní tedy ve fázi, kdy usilujeme o vypořádání smluvní konvertibilní půjčky.

      Nejdřív to byla koronakrize, která naše jednání, směřující k vrácení půjčené částky, zpomalila a zkomplikovala. Nicméně jsme shodu nenalezli doposud, takže nemůžeme vyloučit právní účinky. Držme si tedy palce, ať vrácení investovaných peněz netrvá příliš dlouho.


PLAY SAFE – pohoda, problémy minimální

      V projektu PLAY SAFE, v němž pronajímáme investiční byty, které společnosti DEGIRANS SE zvyšují majetek a přinášejí pravidelný příjem, můžeme opět hlásit pohodu! Sice jsme se v souvislosti s koronakrizí trochu obávali neplatičů nájemného, ale naše situace není zdaleka taková, jak ji líčí v médiích jiní majitelé bytů. Vlastně jsme měli za celou dobu existence projektu pouze dva dlužníky. Jeden z nich má dluh už splacený a druhý již tzv. prošel soudem, takže jeho případ je rovněž už téměř vyřešený. Můžeme tedy říct, že do této chvíle nás krize v tomto smyslu neomezila.

     Všechny byty máme plně obsazené a problémy s nájemníky minimální. Projekt PLAY SAFE si rozhodně ponecháme, a byty plánujeme přikupovat.

 

Všechny síly pro MY TREES

     MY TREES je od začátku naším úspěšným, vlajkovým projektem a je tomu tak i po celé měsíce kovidové pandemie. A nejen to! Tento projekt jede naplno dál, podle našich očekávání a dlouhodobých plánů, krize nekrize, a potvrdil nyní v praxi také to, co jsme si o něm vždy mysleli. A sice, že je globálním projektem budoucnosti nejen svým obsahem, ale i tím, že ho lze realizovat celý on-line. Současná situace, kdy „lidé i firmy byli zavření v karanténě,“ tento trend práce z domu online jen urychlila a zdokonalila…

     Nechceme tříštit síly v této složité době, kdy nevíme, jak dlouho současná pandemická a ekonomická krize potrvá. Nadále se tedy chceme plně soustředit především na projekt MY TREES, který je už osvědčený, smysluplný a celkově úspěšný. Půjdeme v něm ještě „hlouběji“ do online formy a chceme projekt stále víc rozšiřovat. Především tím, že budeme dokupovat další půdu, určenou pro pěstování rychle rostoucích stromů. Tedy půdu, která zvýší majetek společnosti a vygeneruje jí další pravidelný zisk (za nájem), s potenciálem růstu. Zpočátku se budeme orientovat na osvědčenou Kolumbii a dále pak i na další země.


Daňové přiznání - rok je opět vyrovnaný

      Na závěr musím ještě informovat o důležité události – červnovém daňovém přiznání. V řádném termínu jsme ho podali s tím, že ztráta činila zhruba milion korun.

      Celkově se tento rok 2020 jeví jako vyrovnaný. Nejde ještě tedy o období, kdy bychom se dostali na nulu „odebráním“ hlavního původce ztráty IN-SPIRA, které dotujeme právě tím milionem. (IN-SPIRO sice ztrátu snižovalo, ale ne zas tak, aby bylo ziskové). Nadále tedy počítám s tím, že i když budou s uzavřením IN-SPIRA nějaké náklady, brzy se v dalším období projeví fakt, že ho už nebudeme muset dotovat.

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE


 

 

Zpět na všechny články

Napište nám: