Aktuální Valná hromada: mezník v DEGIRANS SE, ale i můj osobní

01.12.2022

      V tomto posledním blogu letošního roku nemůžu jinak, než bilancovat. Tentokrát však nejen proto, že přináším zprávu o nejzásadnější, bilanční události roku, tedy o Valné hromadě společnosti DEGIRANS SE. Ta totiž znamenala zásadní mezník jak pro společnost, tak i pro mě osobně.

     Letošní Valná hromada společnosti DEGIRANS SE se konala nakonec 15. listopadu v coworkingovém centru v Ústí nad Labem, a nikoli 3. 11., jak jsme předběžně plánovali. Sešel se na ní usnášeníschopný počet akcionářů a její program proběhl v naprosté pohodě. Probrali jsme všechno, co se dělo v roce 2021 – a s jakými výsledky, včetně náhledu výsledků roku letošního, a samozřejmě i to, jaké události a úkoly nás čekají v nejbližším období, v roce 2023.

     Valná hromada vždycky podrobně bilancuje především ukončené účetní období, a tak jsem mohla s velkou radostí potvrdit, že rok 2021, jak už jsem párkrát avizovala v minulých blozích, byl skutečně pro DEGIRANS SE velmi úspěšný. Toho si musíme považovat, protože šlo ještě o obecně velmi nepříznivou „dobu covidovou“, která mnoho obchodních společností položila. A brzy končící rok 2022 vypadá, jak signalizují dosavadní dílčí čísla hospodářského vývoje v DEGIRANS SE, ještě nadějněji.

     Co se týká nového nákupu další investiční půdy, o němž jsem už minule také informovala, tak i tento úkol jsme splnili. Pozemek Las Topias v kolumbijské Vichadě o celkové rozloze 1228,6 hektarů je řádně zaplacen a nyní už jen čekáme „na papíry“, tedy na příslušný úřední zápis, který bude ekvivalentem našeho zápisu do katastru nemovitostí (jelikož v Kolumbii Katastr jako takový nemají).

Osobní složky = spolehlivý a úplný zdroj informací

     Jako vždy, všechny informace, včetně prezentace a zápisu z Valné hromady, mají všichni akcionáři k dispozici ve svých osobních zabezpečených složkách, kde si je můžou on-line kdykoli přečíst, stáhnout či vytisknout. Znovu jim to chci tímto připomenout, aby tuto možnost, ve vlastním zájmu, používali a využívali!  Opět jsem měla možnost se přesvědčit, že zdaleka ne všichni to dělají, někteří dokonce ani o této možnosti prý nevědí!?

     Přitom vůbec nejde v DEGIRANS SE o novinku! Od začátku dodržujeme toto pravidlo, stejně jako si zakládáme na plné transparentnosti všech našich činností. Svým akcionářům do jejich složek ukládáme všechno - nejen to, co nám nařizuje zákon a předpisy. Informujeme je tak skutečně o všem relevantním, co se u nás děje a co s činností společnosti souvisí. A do složek to dáváme vždy v reálném čase. To znamená, že materiál tam nepřibude jednou ročně, ale že průběžně informace doplňujeme, tak jak novinky, fakta a události přibývají. Aby je všichni akcionáři měli čerstvé a také, aby si mohli udělat představu o tom, jak a na čem představenstvo společnosti pracuje.

Proč byla Valná hromada mezní událostí?

     A nyní mi prosím dovolte být trochu víc osobní. Cítím totiž velkou potřebu se se všemi v a kolem DEGIRANS SE (ať už jsou akcionáři, tvoří součást našeho pracovního týmu, či „jen“ se o naše projekty zajímají) podělit o to, co pro mě tato naše poslední Valná hromada znamenala a proč.

     Tato poslední valná hromada byla pro mě vpravdě mnohem víc, než ty předchozí. Nebyla pouze o tom, sdělit akcionářům všechny zásadní informace za poslední období: co se dělo, co jsme dělali - nedělali, co jsme dokázali, jaká čísla máme… Byla pro mě skutečně zásadním mezníkem! V tom smyslu, že jsem s DEGIRANS SE došla konečně naplno na „ten první stupeň“, kam jsme chtěli všichni dojít, kam jsem tuto společnost chtěla ve své funkci dovést, když jsem ji v roce 2014 spoluzakládala.  

Co bylo na začátku a co nyní

     „Služebně“ nejstarší akcionáři si možná vzpomenou, že když jsme začínali, řekla jsem jim, že udělám ze své pozice předsedy představenstva vše pro to, abychom do pěti až sedmi let byli v DEGIRANS SE v černých číslech. A také jsem tehdy řekla, že až tohoto dosáhneme, svou funkci opustím... Tento čas nastal právě nyní, proto cítím potřebu se k těmto svým výrokům poctivě vrátit, upřímně je okomentovat a zrevidovat.

     Už v červnu 2021 jsem hlásila, že jsme z červených skočili do černých čísel, tedy že jsme začali vydělávat. Cítila jsem tehdy velkou úlevu a zadostiučinění, že svou osobní prognózu naplňuji, ovšem turbulentní doba covidová a následná krize přinášela tolik nejistot, že jsem raději o kýženém „bodu zlomu“ příliš neuvažovala. O to víc jsem naplno dál makala na úkolech DEGIRANS SE, abychom tuhle dobrou zprávu proměnili v náš „nový normál“. Až dnes, respektive v půlce listopadu, při „raportu“ na Valné hromadě, mě ten úžasný zlomový pocit konečně naplno dostal!

     Dokázali jsme to! Společnost DEGIRANS SE je už dnes opravdu pevně o stupeň výš, přesně tam, kam se chtěla dostat a má všechny předpoklady k tomu, aby se posouvala dál a ještě výš…

 Dvě mimina v roce 2014

      Tedy upřímně: když jsem v roce 2014 nastupovala do DEGIRANS SE, vůbec jsem vlastně nevěděla, do čeho jdu, protože jsem neměla žádnou podobnou zkušenost a jak je známo, v takovém případě bývají plány, přání a představy, včetně nastudované teorie, na hony vzdálené od reality. Za pochodu jsem se spoustu věcí musela naučit a stále se ještě učím. Jediné, co jsem tenkrát -  a to trvá dodnes - věděla bezvýhradně, že právě „toto“ (tedy projekty DEGIRANS SE) chci určitě dělat, a to podle svého nejlepšího svědomí a vědomí, jak nejlépe dokážu.

      Rok 2014 byl pro mě veledůležitý nejen pracovně, ale také v soukromí, jako pro matku. Narodil se mi druhý syn, který je vlastně stejně starý jako naše společnost. Možná právě tato skutečnost mě tenkrát inspirovala k onomu výroku, že až DEGIRANS SE, kterou jsem považovala za své „druhé miminko,“ postavím na nohy, tak budu moct z náročné funkce odejít….

Odvolávám, co jsem slíbila…

      A nebyla bych to já, kdyby mě i v tak vážných záležitostech jako je budování investiční společnosti, neprovázely humorné situace. Až mi to připomíná onu okřídlenou filmovou hlášku z Pyšné princezny: Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil! Jen ji musím poněkud poopravit a na férovku nyní říct: Odvolávám to, že jsem dopředu „slíbila,“ že odejdu z představenstva, až splním to nejdůležitější, a sice že pomůžu DEGIRANS SE dostat se do zisku, protože z dnešního pohledu to vidím jinak. A to hned z několika důvodů.

     Především nemám za sebe adekvátní náhradu – nevím o nikom, kdo by byl schopen a ochoten se DEGIRANS SE věnovat tak, aby společnost úspěšně dál pokračovala. Navíc jsem osobně přesvědčená o tom, že moje úloha v jejím budování ještě není u konce, vždyť mám stále ještě před sebou úkoly, které bych měla a chtěla splnit. A bylo by přece nefér odejít od rozdělané práce. V neposlední řadě taky mám DEGIRANS SE co vracet, protože mi dala zatím nejkrásnější pracovní léta. A už vůbec se mi nechce opouštět skvělý tým lidí, s nímž můžu pracovat a který má na dnešních výsledcích lví podíl.

Velké díky akcionářům i pracovnímu týmu

      Chtěla bych proto všem mnohokrát poděkovat. Především akcionářům, a hlavně těm, kteří jsou s námi od začátku. Že mě dali důvěru, že projektu uvěřili a vložili do něj své peníze ve chvíli, kdy byl teprve ve fázi vize. Dneska je DEGIRANS SE stabilizovanou společností se základním kapitálem 70 000 000 korun, už pevně v černých číslech, které mají vzestupnou tendenci.   

      Rovněž moje velké poděkování a vděčnost patří týmu, který se mnou obětavě pracuje. Ať už je to advokátní kancelář, naše asistentka Deniska, nebo moji rodiče, bez nichž bych nemohla fungovat naplno.

      Přeji nám všem hodně zdraví, klidné a hezké Vánoce, spokojený zbytek roku letošního a dobrý, úspěšný celý rok příští. Ať se nám všem dobře daří i v této složité a nepředvídatelné době.

 

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE



 

 

Zpět na všechny články

Napište nám: