Změna stanov DEGIRANS SE: už můžeme fungovat i virtuálně!

04.02.2022

      V našem pražském sídle v polovině listopadu úspěšně proběhla Valná hromada, která je pro evropské akciové společnosti, tedy i pro DEGIRANS SE, ze zákona povinná. Tato nejpodstatnější událost roku byla sice opět „v covidovém ohrožení“, ale nakonec se uskutečnila „normálně“, tedy osobním setkáním akcionářů s vedením společnosti. Mimo jiné přinesla velmi zásadní změnu našich stanov.

     Už několikrát jsem nejen při jednání s akcionáři, ale i zde v blozích vysvětlovala význam Valné hromady, který bohužel ještě ne všichni pořádně chápou. Opravdu nejde o „nutnou (až nudnou) formalitu“! Vždyť Valná hromada je nejvyšší statutární orgán ve společnosti – a to kolektivní orgán, který má hlavní rozhodovací pravomoci. 

     Až dosud znamenalo, že akcionář DEGIRANS SE, který se na Valnou hromadu nemohl osobně dostavit a tudíž tam ani o podstatných skutečnostech nediskutoval a nehlasoval, tím přišel o možnost zásahu „do děje“. I vzhledem ke zkušenosti s konáním Valné hromady v roce 2020 nám začalo být jasné, že naše společnost potřebuje v tomto ohledu změnu.

     Případ, kdy jsme Valnou hromadu uspořádat na závěr roku 2020 museli, ale zároveň nemohli, protože nám v tom bránila vládní opatření proti covidu, máte možná ještě v živé paměti. I když se nakonec všechno tzv. povedlo, díky zvláštnímu právnímu nástroji s názvem per rollam, bylo jasné, že šlo o nouzové (velmi nouzové a stresové!) řešení, které není možné využívat běžně.

Za souhlasu notáře

     Proto jsme na tuto naši poslední, ale stále ještě „covidovou“ Valnou hromadu připravili jako hlavní návrh změnu stanov. Naštěstí byla usnášeníschopná, takže navrhovaná usnesení mohla být řádně projednána a schválena. Veškeré informace o tom, včetně podrobností, má každý akcionář ve své zabezpečené složce.

     To, co zde chci zdůraznit je hlavní výstup hromady – je to změna stanov, která je pro další řádné fungování naší společnosti naprosto klíčová. A to nejen vzhledem k událostem „doby koronavirové,“ ale i s ohledem na všechny další „zvláštní situace“, jež nám může budoucí život připravit a které sotva můžeme s předstihem předjímat a v klidu řešit.

     Díky tomu, že řádným hlasováním a za přítomnosti a souhlasu notáře, byla na této Valné hromadě schválena možnost trvalé změny konání Valné hromady, která se již nebude muset konat, jak jsme měli ve stanovách dosud, pouze formou osobního setkání, ale v případě potřeby i formou virtuální, tj. „přes internet“ (třeba formou videokonference). Takže vlastně, pokud to bude nutné, už příští Valnou hromadu můžeme dle upravených stanov uspořádat pomocí vhodné online platformy.

Z bezpečí svého domova

     Vzhledem k tomu, že našich akcionářů je už několik set a žijí v několika zemích, je tato nová možnost beze sporu velmi praktická. Na druhé straně si vyžádá investice a značně náročnou přípravu. Musíme dodržet podmínky, za kterých se Valná hromada může konat ve virtuálním prostředí, což nebude jednoduché. Už s ohledem na to, že Valná hromada je pouze pro akcionáře, není veřejná, takže bude třeba najít bezpečný a pokud možno jednoduchý způsob prokázání, že připojený účastník je skutečný akcionář. Také chceme, aby akcionáři nebyli pouhými diváky, aby měli možnost se projevit, jakoby face-to-face vedení společnosti, položit své otázky, říct připomínky…a hlavně, aby tento online způsob umožňoval řádné hlasování. Znamená to tedy i vyřešit platný způsob konečného hlasování a hlasování o diskusi účastníků. V každém případě bude tato další nová možnost konání Valné hromady znamenat pohodlí a zjednodušení hlavně pro naše akcionáře. Aby v případě potřeby měli možnost účasti z tepla a bezpečí svého domova.

     Na přípravách zabezpečení vhodné platformy jsme už začali pracovat a máme v plánu tuto záležitost technicky zvládnout ještě letos. Abychom mohli použít tento nástroj, kdyby na podzim nastala situace, že by nebylo možné se sejít fyzicky, na běžné Valné hromadě. Nicméně samozřejmě budeme vždy upřednostňovat „klasiku“, protože osobní setkání aspoň jednou za rok, je určitě nejlepší.

A slíbené překvapení? Opět Kolumbie, ale také Ekvádor!

     V minulém blogu jsem slíbila odtajnit chystané překvapení, které bylo třeba nejdříve probrat s akcionáři na Valné hromadě. Projednali jsme ho pod bodem programu č. 8 s celkem nudným názvem „Plán a podnikatelský záměr společnosti na rok 2021/2022“ - v zásadě jde o další rozšíření našich investičních pozemků.

     Navázali jsme na úspěšnou spolupráci s vládní organizací Czech Trade a „pod její taktovkou“ připravujeme novou cestu. Nejenom do „naší“ Kolumbie, abychom zkontrolovali naše pozemky, kde úspěšně rostou a sílí rychle rostoucí stromy - eukalypty, ale také do Ekvádoru a zřejmě i do Peru, kde budeme hledat další, pro nás vhodné pozemky a především spolehlivé obchodní partnery. Vážně totiž uvažujeme o nákupu nové půdy za účelem buďto zemědělské činnosti, či opět pěstování rychle rostoucích dřevin.  

     CzechTrade pro nás tedy v těchto dnech připravuje další velkou cestu do Latinské Ameriky která, pokud vše dobře půjde (s ohledem na testování a nepředvídatelnou covidovou situaci) proběhne v druhé polovině března a hlavně začátkem dubna.  

Splněno! Necelých 7 let do plusu

     Společnost DEGIRANS SE si vede dobře a může si dovolit další investici. I když ještě v tuto chvíli nemám finální loňská čísla, je už z těch průběžných pár měsíců jasné, že naše hospodářské prognózy vychází. A to nejen ty krátkodobé, ale celkově.

      „Služebně nejstarší“ akcionáři si možná vzpomenou: když jsem na konci roku 2014 nastupovala v nové společnosti DEGIRANS SE do funkce předsedkyně představenstva řekla jsem jim, že chci, aby do sedmi let byla naše společnost v plusu. A jak víte z minulých blogů, v pololetí 2021 jsem zde hlásila, že jsme z červených už pevně skočili do čísel černých…

     Mám velkou radost z těchto výsledků a moc vám (i nám všem) za ně děkuji.  Je totiž moc důležité, a zvlášť v této nelehké „destrukční“ době, budovat smysluplný byznys. Tedy něco, co generuje užitek nejen pro zúčastněné, ale i pro celou Zemi.

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět na všechny články

Napište nám: