Valná hromada za dveřmi: dobrá příprava se špetkou nejistoty 

28.10.2021

    Blíží se konec října, a to je jak nejspíš víte, už nejvyšší čas pro Valnou hromadu, která je nejpodstatnější událostí roku ve společnosti DEGIRANS SE. Kvůli pandemii koronaviru jsme se s akcionáři celé dva roky vlastně neviděli! A nyní máme před sebou už fixní datum (pozvánku jste dostali), že se za pár dní konečně setkáme „naživo“. Ale bohužel, i tentokrát nemůžeme mít úplnou jistotu, že se tak skutečně stane!

     Covid-19, který se sice pomalu, ale tak krásně začínal ztrácet v oparu letošního léta, nabral v posledních týdnech opět na síle a naše vláda už zase „haraší zbraněmi“ a „utahuje šrouby“. I když nás zatím ujišťuje, že plošnou, úplnou zavíračku všeho, tedy lockdown, tentokrát nechystá, považuji za nutné téma Valná hromada otevřít naplno už dnes.

Jaká bude? Rozhodovat může každý

     Na Valnou hromadu bychom se všichni měli ve vlastním zájmu tentokrát zvláště dobře připravit. Proč? Protože Valná hromada je nejen obecně veledůležitou akcí pro každého z vedení společnosti i z akcionářů, ale zvláště aktuální Valná hromada DEGIRANS SE, svolaná na 16. 11. 2021 na 11. hodinu do zasedačky v sídle naší firmy v pražských Holešovicích, bude obzvlášť důležitá. Bude totiž mj. jednat i o změně stanov společnosti. Bude rozhodovat o způsobech příští komunikace, jednání a hlasování všech kompetentních osob ve společnosti – s cílem, aby chod společnosti už neohrožovaly takovéto události, jakou je například tato nekonečná doba koronavirová. Aby stanovy společnosti umožnily konat Valnou hromadu, včetně hlasování, v případě potřeby bez fyzické přítomnosti vedení i akcionářů, pomocí technických prostředků, jako jsou kupříkladu videokonference či telefonní konference…

Per rollam byla nouzovka

     Možná si vzpomenete (nebo si to můžete najít níže, v blogu z 31.10.2020): vloni touto dobou jsem traumaticky řešila, jak uspořádat Valnou hromadu naší společnosti v době tvrdého lockdownu. Jak dostát této povinnosti ze zákona (kterou každoroční Valná hromada je!), a přitom neporušit vládní nařízení spojená s pandemií koronaviru. Byli jsme tenkrát téměř v neřešitelné situaci, Valnou hromadu jsme uspořádat museli, ale zároveň nemohli. Nakonec nás přece jen zachránil právní institut, tzv. řešení „per rollam“, kdy naši akcionáři mohli absolvovat Valnou hromadu na dálku, včetně hlasování prostřednictvím Hlasovacích lístků přes maily či poštu. Všechno se nakonec povedlo a splnilo, nicméně každému je asi jasné, že šlo o nouzové řešení a že by takto žádná společnost běžně fungovat neměla.

Proč je Valná hromada „face to face“ tak důležitá?

     Každý akcionář by se měl Valné hromady osobně zúčastnit už proto, že jde o „jeho den“, kdy skutečně může „zasahovat do děje“ a kdy může chod společnosti přímo a osobně ovlivnit. Den, kdy se nejen dozví „z první ruky“ vše podstatné, ale může také vystoupit, ptát se a říct svůj názor – a to jak vedení společnosti, tak ostatním akcionářům. A tím je i třeba ovlivnit, což se pak může při následujícím hlasování okamžitě projevit. Vždyť každý akcionář je de facto spoluvlastníkem společnosti, takže je naprosto v pořádku, když chce nejen vědět, kam v nejbližší době podnikatelsky míří, ale že chce eventuálně i „do toho“ zasáhnout…   

     Opět tedy připomínám, že pro kapitálové obchodní společnosti, jakou je i DEGIRANS SE, je Valná hromada nejen nejvyšší statutární orgán, ale že jde o kolektivní orgán, který má rozhodovací pravomoce.

     Proto prosím všechny naše akcionáře, aby se podívali do svých zabezpečených složek, kde mají všechny podklady a potřebné materiály a prostudovali si vše, co souvisí s nejbližší Valnou hromadou. A pokud mají otázky, připomínky, nápady či návrhy, aby nám je pokud možno sdělili mailem co nejdřív. Všichni to známe přece z vlastní zkušenosti, že když si důležité věci máme čas pořádně promyslet, je výsledek většinou lepší, než když jsme nuceni reagovat okamžitě…  

Černá čísla držíme stále a jedeme podle plánu

     I když brzy budeme na zmíněné Valné hromadě bilancovat, skládat účty z výsledků hospodaření minulých měsíců a plánovat další období, můžu už prozradit, že to budou vcelku zprávy pozitivní.

     V minulém blogu jsem přinesla radostnou novinu o tom, že jsme letos v pololetí - vůbec poprvé -  skočili z červených čísel do černých. A tento trend si držíme. Rok 2021 se celkově vyvíjí pozitivně.

     Pokračujeme ve vypořádávání smluv s jednotlivými podporovateli projektu SPACE SPY, o němž jsem už také v předchozích blozích informovala. Tento projekt jsme - řádně a podle smlouvy - z naší strany již ukončili. Smlouvy o podpoře marketingu startupu SPACE SPY vypořádáváme sami, z vlastního rozhodnutí. Vyplácíme ty akcionáře, kteří mají nárok na tzv. neproinvestované částky, navzdory tomu, že sama společnost DEGIRANS SE na vypořádání smlouvy od majitele aplikace SPACE SPY stále čeká.  Všichni akcionáři, kterých se to týká, o této akci od nás dobře vědí a u většiny z nich už máme tuto záležitost vyřízenu. Zbývá nám vypořádat ještě cca 6 smluv, což zvládneme do konce tohoto roku.  

Překvapení nakonec: chystáme nový projekt!

     Jak jsem zmiňovala, všechny podklady mají všichni pozvaní ve svých zabezpečených složkách a program nastávající Valné hromady je rovněž zveřejněn v Aktualitách, na hlavní straně našeho webu. A protože vás chci trochu napínat a vzbudit vaši zvědavost, ale meritum zde prozradit nesmím, jelikož jako první tuto informaci musí dostat akcionáři, řeknu jen, že na konec jednání Valné hromady chystáme překvapení. Skrývá se pod bodem programu č. 8 s celkem nudným názvem „Plán a podnikatelský záměr společnosti na rok 2021/2022“. Ve skutečnosti jde ale o nový, velmi zajímavý a užitečný, až „bohulibý“ projekt. Osobně jsem velmi zvědavá, jak se bude líbit... Podrobně o něm budu informovat až v příštím blogu.

     Držím nám tedy palce, abychom se skutečně 16. 11. 2021 všichni v Praze, na Valné hromadě, ve zdraví a v pohodě sešli!  Osobně se na tuto akci upřímně těším.

 Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE

 

 

 

 

 

Zpět na všechny články

Napište nám: