První­ čtvrtletí­ 2021: zhodnocení­ kroků minulých a další­ posun vpřed

28.01.2021

     Bohužel ani dnes, na konci první třetiny letošního prvního kvartálu, se nejen nemůžeme radovat z odcházející pandemie, ale ani z toho, že by aspoň začalo tzv. „rozvolňování.“ Naopak, všichni musíme stále ještě fungovat pouze v povolených mantinelech. V DEGIRANS SE proto toto období využíváme především k detailnímu zhodnocení uplynulého období a k rozjetí dalšího úspěšného roku…

       V prosincovém blogu jsem zmínila, že naše letošní hospodářská situace by měla být, navzdory všeobecně nepříznivé době pro podnikání, lepší než v uplynulých letech. Lepší už proto, že pražské coworkingové centrum IN-SPIRO, jehož činnost jsme (s lítostí a neradi) ukončili na Silvestra 2020, už letos nebude z rozpočtu odebírat částku, kterou jsme ho museli v letech dřívějších dotovat. A jen pouhý tento fakt vytvoří velkou šanci se dostat s celkovou bilancí do plusu!  

Příjmová a nákladová složka – už nikoli versus

       Ovšem definitivní závěr v tomto smyslu budu moct potvrdit až po ukončení prvního čtvrtletí 2021. Až poté totiž s konečnou platností – a s patřičným nadhledem - uvidíme, do jaké míry bylo rozhodnutí uzavřít IN-SPIRO ekonomicky přínosné. Osobně pevně věřím tomu, že to byl krok správný a že v situaci, kdy už nebudeme tento projekt dotovat, značně posílí celková příjmová složka vůči složce nákladové. Takže celé první čtvrtletí pro mě určitě bude znamenat bedlivé sledování těchto hlavních hospodářských ukazatelů. 

MY TREE – zaostřeno na cashflow

      Co se týká současných dvou projektů DEGIRANS SE, tedy MY TREE (v němž DEGIRANS SE jako vlastník půdy v Kolumbii pronajímá tuto půdu projektu MY TREES pro pěstování rychle rostoucích stromů) a projektu pro diverzifikaci rizika PLAY SAFE (investiční byty, určené k pronájmu), budeme v letošním roce věnovat hlavní pozornost jednoznačně našemu vlajkovému projektu MY TREE. Projekt PLAY SAFE je od svého začátku bezproblémový a ziskový, takže nepotřebuje zvláštní pozornost, jen tu už námi zavedenou, kterou dobře zvládáme.

       Takže k MY TREE. Tento projekt totiž nejen, že přináší DEGIRANS SE aktiva (peníze za nájem půdy), ale je už ve svém vývoji tak daleko, že může začít i „promlouvat do cashflow“ ve společnosti, což je nutné sledovat a podporovat. Takže letos se budeme věnovat MY TREE skutečně ve všech jeho polohách. To znamená, jak té základní „nájemník – nájemce,“ která umožňuje generovat příjmy z nájemního vztahu, tak i té poloze v obchodním systému, která může přinášet odměny rovněž z toho, když se aktivní, registrovaná právnická nebo fyzická osoba v ní rozhodne úspěšně šířit naši obchodní myšlenku…

Nájemné – o kolik letos?

       Ve svých předchozích blozích jsem podrobně vysvětlovala, že nájem z naší půdy v Kolumbii se počítá podle místních zvyklostí, které jsou značně odlišné od našich. Nájemce pozemku tam totiž platí pouze z té plochy, která mu tzv. vydělává, tj. kterou má osázenou plodinami, v našem případě stromy. Nikoli tedy z celé plochy pronajaté půdy. V současné době čekáme na zprávu našeho amerického nájemníka, společnosti PERFECT NETWORK Inc., o kolik hektarů nově vysazených stromů v letošním roce plánuje rozšířit plantáže MY TREES v kolumbijské Vichadě. Pandemická opatření jsou sice i tam, ale pevně doufáme, že nebudou horší než vloni, kdy oba projekty, náš MY TREE i americký MY TREES, běžely v zásadě podle svých plánů i oboustranných dohod, a koronavirus je neohrozil.  

Další pozemky s předstihem

       K činnostem, kterým se DEGIRANS SE bude také letos věnovat, je mapování nových možností přikoupení další investiční půdy. Ostatně poohlížet se po dalších, pro nás vhodných pozemcích (opět pro pěstování rychle rostoucích stromů), jsme už začali. Takže můžu prozradit, že ve hře jsou aktuálně dvě lokality, Ekvádor a Pákistán. Velmi pečlivě v nich zjišťujeme všechny eventuální související podmínky nákupu půdy, hlavně právní rámce a legální toky financí v těchto zemích. Ze zkušenosti s Kolumbií dobře víme, že příprava tak náročné transakce, kterou nákup půdy v těchto regionech je, je běh na dlouhou trať a vyžaduje maximální obezřetnost. Proto ani zatím příliš nevadí, že pandemické restrikce omezují nebo přímo znemožňují cestování, osobní prohlídky míst a přímá obchodních jednání. Vždyť je třeba nejdříve vyhledat a shromáždit opravdu veliké množství potřebných informací a kontaktů, ty pořádně vyhodnotit a také pověřit. Což zabere spoustu času…

       V každém případě chceme i nadále jít touto cestou, protože víme, že je efektivní, perspektivní a v neposlední řadě i bohulibá. Vždyť význam dřeva jako světové komodity stoupá, ceny pozemků v dotyčných oblastech rostou, a ze všeho nejvíc roste potřeba chránit světovou přírodu a životní prostředí (a tedy vysazovat co nejvíce životadárných stromů). A na tom nic nemění ani Covid 19!

Když se ohlédnu, musím nás pochválit

          Jakkoli vám to může připomenout parodii písničky z Mrazíka, myslím to vážně. Ráda bych zdůraznila, že máme za sebou opravdu nelehké období a vzhledem k tomu, jak situace v jeho průběhu vypadala, jsem moc ráda, že jsme nemuseli sáhnout k žádným drastičtějším opatřením. Tak jako spousta jiných firem, které musely svou činnost hodně utlumit, nebo dokonce zcela ukončit. Že pokračující „doba koronavirová“ u nás „jen“ přispěla k tomu, že jsme zavřeli IN-SPIRO. Vždyť po pravdě, s jeho zavřením jsme tak trochu počítali už dříve a z jiných důvodů (vysvětlení a souvislosti najdete v předchozích blozích), jen se nám do něj nechtělo, protože náš coworking jsme měli rádi a byl objektivně povedený a užitečný…

            Takže v tuto chvíli platí: tuhle složitou dobu jsme ustáli dobře, byť s mínusem (ale i ten mimochodem byl v našich dlouhodobých plánech). Zato do letošního roku vstupujeme s tím, že už dnes máme slibně nakročeno do plusu. A to v obou našich projektech!

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE

 

 

 

 

 

 

 

Zpět na všechny články

Napište nám: