Konec roku: malá bilance s velkou nadějí­

30.12.2020

     A je tady! Konec nejpodivnějšího, z pohledu mnohých dokonce nejstrašnějšího roku, jaký většina lidí dosud zažila. Bohužel to, čím byl rok 2020 tak negativně výjimečný, ještě neskončilo. Koronavirová pandemie, která ohrožuje zdraví, celkově ochromuje naše životy a ničí podnikání, trvá. O to víc při bilancování letošních aktivit DEGIRANS SE musíme být vděčni: naše společnost sice také vykazuje změny, ale de fakto vzkvétá!

     Celkově jsme na tom, navzdory nepříznivé době, dobře a v našich hlavních projektech dokonce velmi dobře. Vlastně můžeme spokojeně konstatovat, že i letos, a to po celý rok, jsme „jeli“ a stále „jedeme“ podle našich plánů! Takže do nového roku 2021, jak jsem vás ostatně už dřív v minulých blozích informovala (a podrobně vysvětlovala proč), vstupujeme jen se dvěma projekty, těmi dlouhodobě a jednoznačně úspěšnými.

Rychlá inventurka: ze čtyř dva

     Nejspíš víte, že v portfoliu DEGIRANS SE byly donedávna čtyři projekty. Nejstarší, založený v roce 2014 - coworkingové centrum IN-SPIRO, vlajkový MY TREE (v němž DEGIRANS SE jako vlastník půdy v Kolumbii pronajímá tuto půdu projektu MY TREES pro pěstování rychle rostoucích stromů), dále projekt SPACE SPY (unikátní geolokační aplikace, kterou DEGIRANS SE jako investor podpořila v roce 2016 konvertibilní půjčkou) a projekt pro diverzifikaci rizika PLAY SAFE  (investiční byty, určené k pronájmu).

        Zatímco appce SPACE SPY jsme už přátelsky „mávali na rozloučenou“ na jaře, kdy jsme už dávno vše, co jsme měli, splnili a oficiálně ukončili smlouvu s jejím majitelem (nicméně aktuálně stále ještě řešíme vypořádání naší konvertibilní půjčky), milovanému IN-SPIRU naposledy symbolicky „zamáváme“ zítra. Tedy v poslední den letošního roku, kdy smluvně končí nájem v jeho prostorách, v administrativní budově pražských Holešovic.

IN-SPIRO skončilo. Definitivně?

     Náš coworking je ale samozřejmě už nějaký čas zavřený, a byl mimo provoz také i v první vlně koronaviru, spolu se všemi ostatními podobnými firmami v ČR – z důvodu vládních nařízení. V tomto ohledu se dá říct, že jsme u IN-SPIRA skutečně částečně podlehli „povinnému covidovému šílenství,“ kdy nucené zavíračky brutálně zvyšovaly prodělečnost tohoto zařízení. Navíc tady jsme už nesoupeřili s konkurencí, ale s vládní direktivou a vůbec s celkovou pandemickou situací, kdy se lidé báli setkávat a pracovali z domova! Takže i naše snahy o záchranu IN-SPIRA, o kterých jsem rovněž zde informovala (v květnovém blogu), přestávaly dávat smysl…

     Zkrátka, „zamáčkli jsme slzu“ a IN-SPIRO v Praze opravdu skončilo! Osobně však pevně věřím tomu, že tento příjemný, užitečný, bohulibý projekt, který se v praxi velmi osvědčil (i když nevydělával), neskončil definitivně. Zatím nemám sice přesný plán, ale hýčkám si sen s jasným záměrem: přenést IN-SPIRO (jeho skvělou myšlenku a nou-hau), jakmile to bude jen trochu možné do jiného místa, kde budou pro něj vhodné podmínky. I kdyby to mělo být na druhé straně zeměkoule! Vždyť dobré podmínky pro svou práci a inspirativní místo pro svůj rozvoj potřebují lidé všude na světě. A my dobře víme, že naše IN-SPIRO tohle dokáže lidem poskytnout!

Co ještě zbývá?

            Zbývá tedy už „jen“ dát všechno po zrušeném projektu coworkingového centra do pořádku, všechno tzv. řádně uzavřít. Ještě pár týdnů proto poběží webové stránky a facebook IN-SPIRA, se všemi relevantními informacemi. Naši akcionáři najdou související důležitá fakta a údaje jako vždy ve svých zabezpečených složkách. Stejně jako i pravidelné informace z letošní Valné hromady, která se konala výjimečně per rollam, protože nebylo možné se sejít osobně…

            Ukončení činnosti IN-SPIRA, projektu, na který jsme mohli být právem šest let pyšní, a to i když jsme ho museli dotovat, vnímám jako nutnou daň naší složité době. Osobně jsem zvyklá hledat na všem aspoň něco pozitivního, a vidím to i zde. Sice nevíme, co nám Covid 19 a naše vláda v nejbližších měsících připraví, víme však jedno důležité: nadcházející nový hospodářský rok v DEGIRANS SE bude probíhat bez největší nákladové zátěže (kterou představovalo právě dotované IN-SPIRO). Budeme mít tedy šanci se dostat do plusu. Ale o tom mnohem víc příště, v „plánovacím“ lednovém blogu…

            Mějte veselého Silvestra a šťastný celý nový rok 2021! Přeji nám všem pevné zdraví, železné nervy a finanční pohodu.    

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE

           

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět na všechny články

Napište nám: