Rok 2020: co a jak v našich projektech

12.03.2020

     Také v letošním roce jsou pro společnost DEGIRANS SE nejdůležitější naše tři základní projekty, ale pozornost samozřejmě budeme věnovat i tomu čtvrtému, o němž jsem už informovala, že se s ním brzy přátelsky rozloučíme.

     Pravidelní čtenáři mých blogů už jistě vědí, že mám na mysli aplikaci SPACE SPY, jíž jsme zhruba před pěti pomohli k rozjezdu jako investoři. A jelikož jsme už splnili vše, co jsme appce „smluvně slíbili“ a ostatní naše projekty se za uplynulá léta vyvinuly tak, že SPACE SPY do konceptu našich aktivit nadále nezapadá, dospěli jsme k rozhodnutí spolupráci s projektem SPACE SPY ukončit. Což už bylo projednáno i na poslední Valné hromadě DEGIRANS SE, ale dosud ještě nedošlo k definitivní dohodě ohledně vrácení prostředků, které jsme do tohoto projektu vložili. Ve SPACE SPY od začátku šlo o konvertibilní investici.

     V současnosti na dokončení závěrečné dohody intenzivně pracujeme se záměrem, aby se nám peníze vrátily co nejdříve. Na této částce totiž do značné míry závisí naše letošní zamýšlené investice. Chceme přikoupit další pozemky. O nich ještě bude řeč - nejdřív ale o našich třech hlavních projektech.

IN-SPIRO: budoucnost stále více nejasná

     Náš vůbec první projekt, pražské coworkingové centrum IN-SPIRO, zatím stále zůstává v původních prostorách v Holešovicích. O jeho situaci jsem už také v předchozích blozích psala: budovu, v níž sídlí, hodlá její majitel zbourat. Aktuálně to vypadá, že dům půjde k zemi v roce 2021, takže pořád platí, že máme ještě nějaký čas k hledání náhradních prostor a souběžně i k definitivnímu rozhodnutí, co vůbec s IN-SPIREM dál.

     Už nějakou dobu totiž sílí kolem něho zásadní otazníky, protože jde o projekt, který je sice užitečný a krásný, máme ho rádi a jsme na něj hrdí, nicméně je dlouhodobě ztrátový. A při konkurenci, kdy v Praze podobných coworkingů je objektivně hodně a stále přibývají další, je nereálné, že by v dohledné době začal vydělávat. Tím spíš, když bude muset změnit adresu, což by si vyžádalo od nás nejméně milionovou investici a k tomu ještě velké množství našeho času a energie.

     Takže přiznávám, že momentálně je ve hře i úvaha „dojet“ s IN-SPIREM dobu, kterou nám určí pronajímatel (výpověď s přesným datem jsme zatím nedostali) a dál už toto centrum finančně nepodporovat. Což však rozhodně v tuto chvíli není ještě rozhodnuto! Nicméně, upřímně připouštím, že naše úvahy se i touto možností zabývají…

PLAY SAFE: nejmenší, ale nejšikovnější

     Nejmenší z našich projektů - PLAY SAFE je díkybohu stále stejný, tedy pohodový. V jistém ohledu je vlastně „nej“, protože v našem portfoliu čtyř projektů je ekonomicky nejúspěšnější, od začátku vydělává. Všechny naše investiční byty jsou plně obsazené a naši nájemníci (až na malé „provozní“ výjimky) řádně platí. V PLAY SAFE tedy vše běží podle našich očekávání.

MY TREES: přikoupíme další půdu

     Také s naším vlajkovým projektem MY TREES jsme velmi spokojeni. Po několikaletém přípravném období se vloni na podzim velmi úspěšně rozjel a začal vydělávat! Pozemky El Morichalu ve Vichadě, které DEGIRNAS SE koupila v Kolumbii a pronajala je projektu MY TREES pro pěstování rychle rostoucích stromů, už přinášejí nejen pravidelný nájem, ale také se průběžně zhodnocují. Neboť cena půdy v Latinské Americe, podle ekonomických prognóz, roste.

      S projektem MY TREES jdeme opravdu správným směrem. Takže můžu jen potvrdit, co už jsem v minulém blogu naznačila: v nejbližší době hodláme zahájit jednání o koupi dalšího pozemku! S tím, že vlastní realizace této investice je závislá na vypořádání se SPACE SPY…

     Co se týká koupě těchto dalších nových pozemků, máme naprosto jasno v tom, že je bude opět využívat projekt MY TREES k pěstování rychle rostoucích stromů. A jsme rozhodnuti, že je s nejvyšší pravděpodobností letos zakoupíme opět v Kolumbii.

Proč opět Kolumbie?

Protože zde už máme, jak se říká „cestu vyšlapanou“ a propracovali jsme se zde k partnerům, s nimiž máme skvělé zkušenosti. Nebylo by proto v současnosti moudré dělat „změnu pro změnu“! Vždyť obchodní jednání a profesionální spolupráce s kýmkoli v Latinské Americe jsou pro Evropana vždy velmi náročná záležitost! A to už z podstaty odlišností obou kultur. Navíc, všechno kolem příslušných dohod a reálných smluv, pokud mají být opravdu bezpečné a seriózní, trvá v Latinské Americe velmi dlouho a má spoustu různých překážek a těžkostí, které je nutné překonat.

     O nových partnerech ke koupi dalších investičních pozemků už nějakou dobu uvažujeme, takže do hledáčku se nám dostal i Equador, kde bychom v budoucnu mohli pro rychle rostoucí dřeviny přikoupit další půdu, ale to zatím zůstává ve výhledu.

Nájem za půdu? Podle kolumbijských výpočtů!

     Naši investoři a akcionáři se mě občas na nájem naší půdy v Kolumbii ptají… Jde o zajímavou a složitější věc, kterou je ale třeba vysvětlit. Kolumbie má jiné právní prostředí, takže i jinak počítá nájmy v zemědělství. A my jsme se rozhodli převzít jejich způsob výpočtu nájmu za pronajatou půdu, i když jsme majitelé pozemku z Čech.

     U nás jsme zvyklí na to, že když si někdo pronajme farmu – tedy půdu – tak je v podstatě jedno, co si do ní nasází či nenasází, to je jeho věc. Prostě splácí za pronajatou půdu dohodnutý nájem. Kolumbie však tuto zásadu nesdílí, pronájem tohoto typu není pro ni obvyklý. V Kolumbii se nájem za půdu počítá podle počtu osázených hektarů. Pragmaticky řečeno: farmáři tam platí nájem podle toho, jak velká plocha jim vydělává peníze. Není to tedy úplně jednoduchý výpočet, takový nájem půdy! Ale my jsme se rozhodli dodržovat místní poměry….

Čekáme na údaje z USA

     Zatím jsme ještě nedostali přesná čísla z USA, kde sídlí vedení projektu MY TREES, kolik dalších hektarů naší půdy bude osázeno novými stromy. Což je pro nás důležitý údaj, protože se od něho odvíjí výše ceny za pronájem našich pozemků. Očekáváme, že americké vedení MY TREES nám v nejbližších týdnech dá přesný podklad pro výpočet nájmu pro další období. Tudíž že už brzy bude znát konkrétní počet nových stromků, které letos půjdou na našem pozemku do země. Orientačně máme domluveno, že k loňským cca 28 hektarům, nově osázených mladými stromky, přibude více než dvojnásobná letošní výsadba, takže celkové osázení El Morichalu letos pokryje už plochu cca 100 hektarů.  

Letos doplatíme základní kapitál

     Společnost DEGIRANS SE projde letos ještě další důležitou změnou – dojde k úplnému doplacení jejího základního kapitálu! Zbývá doplatit už jen asi 700 000 Kč z celkových 70 milionů. Také k tomuto doplacení v těchto týdnech činíme konkrétní kroky, tedy „činíme se“ i v tomto směru. Vše nasvědčuje tomu, že k doplacení dojde už v polovině letošního roku.

     A co znamená ono doplacení základního kapitálu v praxi? Určitě změnu v obchodním rejstříku, ale jinak nic zvláštního. Pro nás je ovšem splnění této náležitosti důležité. Pro dobrý pocit nás samých, ale i směrem k veřejnosti. Budeme ještě důvěryhodnější!

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE

 

Zpět na všechny články

Napište nám: