Čtvrtletní­ inventura: projekty běží­ dobře a rychleji

05.08.2019

     Ty tři měsíce, které uplynuly od mého posledního blogu byly tak nabité událostmi, prací a cestováním, že sama nemůžu uvěřit, jak rychle utekly! Proto svůj pravidelný „raport“ o všem důležitém v DEGIRANS SE pojmu opět jako stručnou inventurku tohoto, právě uplynulého období. Začnu z gruntu nejpodstatnějším, tedy hospodářským výsledkem

 Daňové přiznání - mínus skoro poloviční

     Daňové přiznání jsme podali v řádném termínu a můžu zde spokojeně konstatovat: přesto, že za uplynulý rok je opět podle očekávání celkový výsledek mínusový, fakticky jsme dosáhli zatím toho vůbec nejlepšího hospodářského výsledku, a to za celou existenci společnosti DEGIRANS SE!

     Minulý rok jsme ještě byli v celkovém mínusu 9 ti milionů Kč, a letos náš schodek byl už pouze 879 tisíc! Což příjemně překvapilo i mě, protože jsem vloni oznamovala valné hromadě, že za rok 2018 očekávám mínusový výsledek 1,5 milionu Kč!

     Jen pro připomenutí: v roce 2014, kdy jsme se vším v DEGIRANS SE začínali, byl náš předpoklad, což jsme poctivě zveřejňovali, že každoroční mínus potrvá po dobu prvních pěti, až sedmi let. Zkrátka do doby, než naše projekty dobudujeme do fáze, kdy budou schopny pořádně vydělávat.

Hurá, z červených do černých!

     Dnes si už můžu dovolit prognózu takovou, že za letošní rok 2019 bychom se mohli skutečně už dostat tzv. na nulu, a začít z červených čísel směřovat nahoru! Což by znamenalo, že v roce 2020 - spíše v jeho druhé polovině - bychom mohli mít hospodářské výsledky v černých číslech, což jak asi každý ví, jsou ziskové položky, a ty v našem případě už vytvářejí prostor pro dividendy. Takže si držme palce, aby vše i nadále probíhalo aspoň tak dobře, jako dosud.

     Když téma nové daňové přiznání shrnu, tak až dosud v našich projektech postupujeme, jak jsme si (podle reálných možností) naplánovali, a vlastně na své cestě k cíli „běžíme“ ještě rychleji a lépe, než jsme doufali.  

Podrobně a osobně na valné hromadě

     Vše, co se týká letošního daňového přiznání, včetně podrobných hospodářských výsledků už mají všichni naši akcionáři ve svých zabezpečených složkách. Osobně je (a samozřejmě i vše další, co je zajímá) můžou s vedením společnosti DEGIRANS SE probrat na letošní valné hromadě. Toto vrcholné setkání se blíží, jeho přesný podzimní termín včas každému oznámíme.  

Který projekt si vede nejlépe?

     Tuto otázku jsem v poslední době dostala privátně několikrát, proto se pokusím zde na ni veřejně odpovědět, i když ji ze zásady nemám ráda. Proč? Protože naše projekty nejsou stavěny pro tento úhel pohledu! Naopak, jsou koncipovány jako portfolio, které se má vhodně doplňovat. A navíc, jsou ještě příliš mladé na takovéto hodnocení. Vždyť ty hlavní jsou stále start-upy, tedy firmy ve fázi výstavby.

PLAY SAFE - bez problémů

     PLAY SAFE - investiční byty, jsou stále tím nejpohodovějším naším projektem, jímž je prakticky od svého začátku. Žádné větší potíže kolem něho nejsou, jen obyčejné zádrhele, které přináší běžný život. Tedy občas nám někdo dluží nájem a tak to s ním musíme řešit (zatím úspěšně, bez soudů), něco někde přestane fungovat a je nutná náprava, podobně je zapotřebí průběžná údržba, atd.

     Naše byty jsou plně obsazené, a tudíž vydělávají. Navíc jejich hodnota utěšeně roste, takže kromě pravidelných příjmů z pronájmu zvyšují společnosti její majetek, což je to nejpodstatnější. Jen pro ilustraci: byt v pořizovací hodnotě 1,5 milionu v této lokalitě bychom nyní mohli prodat za částku kolem 3 milionů. Jinými slovy, tento projekt je plně návratný a dokazuje svou oprávněnost.

SPACE-SPY – ještě vyčkáváme

     Unikátní aplikace SPACE-SPY, u níž společnost DEGIRANS SE fungovala jako konvertibilní investor, je stále ještě ve vývoji, což u tak složitého start-upového projektu není nic neobvyklého. Její náročné technologie jsou ale pochopitelně mimo sféru našeho vlivu. Už jsem v minulých blozích informovala o tom, že z naší strany bylo v tomto projektu splněno vše, co jsme podle dohod splnit měli a že se tudíž blíží chvíle, kdy se s tímto projektem přátelsky rozloučíme. DEGIRANS SE proto už v tomto projektu nepodniká žádné další nové kroky vyjma těch, které standardně směřují k návratnosti zmíněné půjčky. Jakmile k tomu dozrají podmínky, ukončíme spolupráci z jediného důvodu: tato appka se do našeho portfolia popravdě nehodí. Od začátku spolupráce se SPACE SPY uběhly už čtyři roky a za tu dobu je stále jasnější, že naše zacílení, naše pravá parketa a největší srdcovka je projekt MY TREES a také IN-SPIRO, coworkingový projekt, který do něho skvěle zapadá. Investiční PLAY SAFE pak oba velmi užitečně doplňuje…

     Ano, fandili jsme Space-spy a fandíme jí stále, a kdykoli jí budeme moct přátelsky prospět, tak to rádi uděláme, protože jde v zásadě o skvělý projekt. Nicméně, naše projekty směřují jinam…

IN-SPIRO – máme rok a půl k dobru

     V projektu In-spiro, nad nímž už nějaký čas visí hrozba stěhování, nám udělala radost změna majitele objektu, v němž toto naše coworkingové centrum sídlí. Její dosavadní majitel prodal budovu společnosti Skanska, která zamýšlenou demolici budovy minimálně o rok a půl odsunula. Což znamená, že získáváme další čas k tomu, abychom se přesunuli jinam, bude-li i nový majitel chtít budovu poslat k zemi. Upřímně, zatím jsme nedokázali najít jiné vhodné prostory. A to nikoli proto, že bychom je nehledali, ale kvůli tomu, že je to objektivně těžké, když chceme zachovat svá kritéria (především neodejít z Holešovic a zachovat dopravní dostupnost). Přestěhovat IN-SPIRO na jinou adresu bude navíc spojeno s větší investicí, a tak se nám hodí i to, že tyto výdaje nejsou ještě na pořadu dne.

     A co je v našem coworkingu ještě nového? Obměnil se nám zase trochu tým, což vnímáme jako naprosto přirozený proces, navíc kolegyně odešla po čtyřech letech a za velmi přátelských okolností.

Konkurenceschopnost samozřejmostí

     IN-SPIRO se nedávno zúčastnilo setkání pražských coworkingových center, což byla akce opravdu inspirativní a užitečná. Navštívila jsem ji také a měla velmi dobrý pocit z toho, jak dobře si naše IN-SPIRO vede. Že je plně konkurenceschopné, samozřejmě mezi obdobnými coworkingy, protože s giganty, jakým je např. HUB, se nemá cenu srovnávat. Skvělé je také to, že je na tom dobře mediálně: zájem o náš coworking projevily i různé další platformy a aplikace, včetně zahraničních.

     Osobně mám největší radost z toho, že IN-SPIRO se čím dál víc propojuje s MY TREES, a to nejen tím, že mu poskytuje své prostory pro školení a další akce, ale nově i tak, že se stalo místem, které vybírá a shromažďuje lahve od vína pro recyklaci v rámci propagační eko-akce MY TREES.

      V IN-SPIRU zkrátka všechno běží tak jak má. Včetně letní „okurkové sezóny“ a naopak už bohatých plánů na následující podzimní měsíce.

MY TREES: snížení nákladů a nové plantáže

     Za uplynulé daňové období jsme vyjma SPACE SPY zlepšili aktiva ve všech našich projektech. A to paradoxně i v MY TREES, což jak jistě víte, je projekt rychle rostoucích dřevin, který se teprve rozbíhá a prodejem dřeva se tudíž ještě ani zabývat nemůže, protože stromy aktuálně teprve sází do země.

     Jak jsme to udělali? Brutálním snížením nákladových položek! Prostě jsme po zevrubném posouzení, co je opravdu nutné a co ne, přišli na to, kde lze ušetřit, a udělali účinná úsporná opatření. A můžu říct, že se to osvědčilo, fungujeme nyní mnohem víc agilně a hlavně efektivněji. Jednoznačně nejvíc nám v tomto směru pomohla redukce nákladového zatížení v oblasti povinných odvodů zaměstnavatele. 

Jsme v kolumbijském katastru

     Náš ale největší úspěch, kterého jsme v našem vlajkovém projektu MY TREES dosáhli je ten, že rok a půl trvající usilovná jednání s kolumbijskými partnery byla zdárně završena. Podařilo se uzavřít kupní smlouvu, nakoupit půdu a celý proces uzavřít zápisem do katastru nemovitostí v Kolumbii. Což lidem neznalým poměrů v Latinské Americe bude znít neuvěřitelně, vždyť v Evropě je takovýto nákup téměř brnkačka. Nicméně kupovat pozemky v Kolumbii a dalších zemích Latinské Ameriky je nejen velmi legislativně a administrativně složité, ale stále ještě i dost riskantní. Podrobně jsem všechny kroky našich obchodních transakcí s Kolumbií vysvětlovala v minulých blozích - viz http://www.degirans.com/blog/305 a http://www.degirans.com/blog/296.

    V souvislosti s aktivy a pasivy DEGIRANS SE se sluší zdůraznit, že nedílnou součástí tohoto úspěchu je fakt, že se nám v rámci nákupu půdy nakonec podařil i bezpečný přesun finančních prostředků z České republiky do Kolumbie (tedy platba za pozemek), aniž bychom v Kolumbii museli založit dceřinou společnost a zatížit tak rozpočet DEGIRANS SE dalšími náklady.

Ve Vichadě se už sází

     Podařilo se nám koupit půdu v kolumbijské oblasti Vichada, o rozloze necelých 1000 hektarů, která je vhodná pro pěstování rychle rostoucích stromů. Náš pozemek se jmenuje El Morichal a skládá se ze tří celků. Tuto svoji novou půdu jsme ihned pronajali projektu MY TREES – tedy společnosti PERFECT NETWORK INC., která na ní prostřednictvím profesionální firmy už aktuálně pracuje. Země je odborně připravována k sadbě a začíná se už i s vlastním sázením, aby se „stihla sezóna“, protože v této lokalitě se paradoxně stromy sází v období dešťů, tedy od dubna do října.

Cena půdy roste

     V předchozích blozích jsem už zmiňovala, že cena půdy v Kolumbii dlouhodobě stoupá a podle odborníků tomu tak bude i v následujících letech. Pro naše akcionáře bude proto určitě zajímavá informace o jejím aktuálním růstu: zatímco my jsme nakupovali ještě za 270 USD za hektar, dnešní cena pozemků ve Vichadě se už pohybuje kolem 300 – 350 USD za hektar. Konkrétní příklad, jak i tento majetek naší společnosti utěšeně roste. Půda nám tedy, kromě pravidelného příjmu z pronájmu, přináší ještě toto rostoucí zhodnocení.  

Strategie pro další zúčtovací období

      Naším hospodářským cílem pro další období je i nadále držet náklady co nejníže a orientovat se především na tržby. Tato strategie se nám osvědčila a budeme v ní pokračovat. Samozřejmě plánujeme i přikupovat další půdu a rozšiřovat tak dále majetek společnosti, ale tento krok je zatím ve výhledu a je předmětem zevrubných analýz.

     Zatím jsme s vývojem spokojeni. Vše nasvědčuje tomu, že se projektům DEGIRANS SE daří a že mají před sebou dlouhý smysluplný život.

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE

 

 

 

Zpět na všechny články

Napište nám: