Akce koupě půdy: nejtěžší­ překážka konečně zdolána!

18.04.2019

      Hlavní téma dnešního blogu bude samozřejmě nejdůležitější výstup naší nedávné velké pracovní cesty do Kolumbie. Jak pravidelní čtenáři z této rubriky vědí, uskutečnila se (podle plánu) na konci března. Zároveň jsme se ocitli ovšem i v období „přiznávání“, takže aktuálně již v DEGIRANS SE připravujeme podklady a řešíme také daně. Na ty však máme ještě čas, do konce června…

Nejdřív do LA, pak do Bogoty

     Na další klíčová jednání ohledně nákupu investiční půdy v Kolumbii (kterou budeme pronajímat projektu MY TREES), jsem za společnost DEGIRANS SE odletěla v polovině března nejdřív do Los Angeles, za naším americkým partnerem PERFECT NETWORK INC., s nímž, respektive s její CEO Vlaďkou Anderson, jsme pak odcestovaly do Kolumbie. (Americká společnost PERFECT NETWORK INC. bude na naší půdě realizovat svůj projekt MY TREES, tedy pěstovat rychle rostoucí stromy).

Druhá kolumbijská mise plná napětí

     Celý poslední týden v březnu jsme se jak v Bogotě, tak v Medellíně věnovaly náročným úředním jednáním a mnohdy až velmi „napínavým“ pracovním schůzkám, o nichž nebylo předem vůbec jisté, že dopadnou podle našich představ.

     Zatímco ve věci výběru kupovaného pozemku a příslušných smluv jsme už měly jasno od minulé mé návštěvy v Kolumbii (viz http://www.degirans.com/blog/296 ), stále před námi byla nedořešená otázka vlastní platby za půdu. Už jsem zde zmiňovala, že vůbec největší oříšek na celé akci koupě investiční půdy je legální a bezpečný transfer peněz z ČR do Kolumbie. Tento problém jsme s českými i kolumbijskými právníky, ale i příslušnými organizacemi (s Czech Trade a kolumbijskou vládní organizací ProColombia) konzultovali a řešili mnoho měsíců, a přesto před námi „vyskakovaly“ další a další legislativní překážky, nebo podivnosti či nejasnosti…

     Nebudu vás napínat: z pohledu DEGIRANS SE je určitě nejdůležitější výstup této druhé cesty do Kolumbie právě konečné a úspěšné vyřešení toho, jak z ČR poslat bezpečně do Kolumbie peníze za kupovaný pozemek! S pomocí bratrů Gutierrezových z právní skupiny Gutierrez Group se podařilo založit pobočku PERFECT NETWORK COLOMBIA v Medellínu, a tak ve finále legálně a noblesně překonat všechny bariéry, které ještě vysvětlím.

     K dalším důležitým výsledkům naší cesty patří otevření bankovního účtu a podepsání plné moci ke koupi vybraného pozemku El Morichal ve Vichadě. Tím byly splněny všechny hlavní podmínky k tomu, aby firma Degirans SE mohla konečně bezpečně poslat peníze za nákup pozemku do Kolumbie.

      Tento pozemek bude znamenat pro naše akcionáře výhodnou investici, protože cena půdy v Kolumbii dlouhodobě a významně roste. Navíc bude půda přinášet společnosti DEGIRANS SE kontinuální příjem z pronájmu. Jak jsem zde již rovněž informovala, náš kolumbijský pozemek El Morichal ve Vichadě si ihned po nákupu pronajme náš americký partner PERFECT NETWORK INC., aby na něm mohl začít sázet a pěstovat rychle rostoucí stromy v projektu MY TREES…

Proč to v Kolumbii nejde jednoduše

     Stručně zopakuji, proč je v našem případě posílání většího obnosu tak složitý problém. Kolumbie má totiž v tomto bodě hodně zvláštní režim, velmi protektivní právo, jež se týká převodu větších částek peněz. Tato opatření mají svůj původ v historii této země, kde se dlouhá léta praly špinavé peníze ve velkém. Čehož se tam podnikatelé i úřady dodnes bojí, takže každý zahraniční plátce musí projít velkou lustrací. Proto poslat větší obnos peněz do Kolumbie tak, aby to bylo podle všech jejích pravidel a opravdu bezpečné, je skutečně velmi náročné.

     Rozhodně není možné do Kolumbie poslat peníze jaksi normálně, jak jsme zvyklí z Evropy. Tedy: můj obchodní partner má dolarovou složku, já mám dolarovou složku, tak mu pošlu dohodnutý obnos v dolarech – a je to. To tam rozhodně nefunguje! Už proto, že po zaslání peněz ve světové měně musí ve stanoveném termínu (cca sedmi dní) dojít ke konverzi na kolumbijské pesos, což nedělají standardní banky, ale investiční společnosti, které k tomuto úkonu mají spoustu pravidel. Především jakékoli peníze za zahraničí, musí projít místní národní bankou a investiční společností, aby její původ prověřily, než povolí konverzi na pesos.

Advokátní úschovu neznají

     Další specifikum je, že v Kolumbii neznají institut advokátní úschovy. U nás, když chceme koupit nemovitost, tak jeden z nástrojů úspěšného obchodu je advokátní úschova. Odešleme peníze za kupovanou nemovitost do advokátní úschovy a v okamžiku zápisu do katastru a prokázání veškeré potřebné dokumentace, advokát peníze uvolní a předá prodávajícímu. Je to zpoplatněná služba a je fér. V Kolumbii toto advokáti nedělají – v podobné, přesto jiné formě to tam dělají opět investiční společnosti nebo banky, které vlastní investiční společnosti.

     V praxi vše probíhá tak, že peníze do investiční společnosti sice přijdou v dolarech, ale do sedmi dnů se musí vyměnit na pesos a dále tam musí být ještě asi měsíc uloženy (což je mj. samozřejmě i způsob, jak si tím společnost vydělává) a pak teprve, po prověření a uvolnění, je kupující může použít a poslat majiteli pozemku. V Kolumbii je tento postup zavedený způsob legálních obchodů, ale pro nás Evropany je to novinka s velkými překážkami…

Kolumbijské prověrky versus flow akcií a GDPR

     DEGIRANS SE má velmi početnou akcionářskou strukturu, a přesto by musel v rámci „prokazování“ poskytnout kolumbijské straně ID a pasporty všech svých akcionářů, což samozřejmě vzhledem k evropskému nařízení GDPR není možné „jen tak“. Je k tomu potřebný zvláštní souhlas všech akcionářů. A i kdybychom tedy o souhlas chtěli požádat všechny současné akcionáře, nastává problém ten, že vlastně ani pořádně nevíme, kolik akcií kdo vlastní, zda akcie nebyly prodány některými našimi akcionáři někomu dalšímu. Vždyť akcionáři mají právo si mezi sebou různě akcie překupovat či přenechávat, je to jejich naprosto svobodná volba. Jenže tím se tyto údaje ve společnosti průběžně různě mění, o čemž společnost ani mnohdy neví, protože akcionáři nemají povinnost hlásit, zda a kolik svých akcií někomu prodali či přenechali. Takže takovéto získávání souhlasu by bylo nesmírně složité, zdlouhavé a neefektivní, a ve finále vlastně i nepoužitelné, jelikož kolumbijská strana trvá na přesných, ověřitelných údajích a nikoli takových, které se průběžně a nepředvídatelně mění.

Kdo hledá, najde

     Celý život se snažím uplatňovat ono okřídlené, kdo řešení hledá, najde ho, a opět se mi to vyplatilo. Bylo tedy nutné najít jiný, pro Kolumbijce bezpečný a transparentní způsob, jak bychom peníze za nákup půdy do Kolumbie dostali, ovšem zároveň tak, aby to bylo bezpečné a legální i pro DEGIRANS SE.

     V tomto nám nakonec velmi pomohla advokátní kancelář Pajerová, dále již zmínění bratři Guttierezové, ale hlavně náš americký partner PERFECT NETWORK INC., zastoupený CEO Vlaďkou Anderson, které se podařilo v Kolumbii založit dceřinou společnost PERFECT NETWORK COLOMBIA. Tato pobočka už má své IČO a v současné době prochází procesem otevření účtu u kolumbijské investiční společnosti… Zaplatit za půdu budeme tedy moct naprosto bezpečně a legálně přes tuto pobočku.

Také jsem se divila…

    Nebyla to tedy vůbec jednoduchá věc, vyřešit zaplacení půdy! Upřímně přiznám, že mě tyto postupy velmi překvapily, a to jsem už obchodovala nejen v Evropě, ale i třeba ve Vietnamu. Nejenom, že je v Kolumbii při obchodování výjimečně složitý právní proces (už jsem zde psala, že koupě půdy je v této zemi hotová detektivka, že právníci musí dohledávat majitele pozemků třeba i sto let zpátky), ale ještě je zde komplikované placení, kdy kupující musí být dostatečně dobrým a transparentně prověřitelným partnerem pro kolumbijskou investiční společnost. Na druhou stranu je pochopitelné z pohledu Kolumbijců, že si bezpečnost všech příchozích peněz do země takto přísně hlídají.  

Dopadlo to pro nás ideálně

     Pro nás by za popsané situace bylo hodně těžké najít v Kolumbii důvěryhodného partnera, který by nám problém s transferem peněz vyřešil tak, aby byl splněn právní rámec nejen Kolumbie, ale i EU. Takže jsme moc rádi, že to nakonec mohlo dopadnout tak, že se tímto naším partnerem pro transfer peněz mohl stát právě PERFECT NETWORK COLOMBIA. Navíc můžu být i spokojená, že se nám podařilo sestavit tak dobrý pracovní tým, s nímž jsme dokázali tuto bariéru překonat.

Co bude nyní dál?

    Nyní je celá záležitost ve stádiu, že čekáme na vyřízení všech souvisejících náležitostí. Nejdříve projde úředním procesem nově založená americká pobočka a skrze ni pak můžeme náš největší problém – poslání peněz – s konečnou platností vyřešit. Až skončí tento administrativní proces, budeme už moct konečně zaplatit půdu. Náš předpoklad je, že do poloviny května by už měly být „papíry“ k tomu připraveny. Také jednání s vlastníkem půdy je ukončeno, včetně příprav potřebných smluv, které zbývá už jen podepsat. Vše je tedy z našeho dnešního pohledu v pořádku, vše běží jak má, je tzv. na cestě…

Na podzim už na naši plantáž

    Nechci to zakřiknout, ale tímto bylo úspěšně završeno moje (zároveň ale i naše, celého týmu) mnohaleté úsilí, směřující k významnému investičnímu a podnikatelskému počinu pro DEGIRANS SE, tedy k nákupu půdy v Kolumbii.

     Wow! Držme si palce, ať už nás nečeká žádná překážka, ať se můžeme na podzim projít už po naší, a už zalesněné plantáži.

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE

Zpět na všechny články

Napište nám: